EXPLORE INDIA 2008

EXPLORE INDIA 2008 [ Expediţii ]

 6.01.2008

            După ceva peripeţii, iată că sunt cu Dragoş Nedelcu în Anglia, pe aeroportul Heathrow. Nu arată prea grozav, e uriaş, dar în lucru. Destul de aglomerat, controale multe, se confiscă tot ce mişcă în plus.

            La plecarea din Sibiu s-a stricat autocarul şi după o oră de aşteptare, a venit altul, ne-am trambalat cu bagajele şi în timp util am ajuns la Bucureşti între nămeţi de zăpadă, de necrezut! Am dormit la Dragoş acasă după ce-am pus la cale ultimele detalii şi ne-am mai verificat bagajele pe la 2 dimineaţa şi la 4 ne-am trezit ca să ajungem cu bine în Otopeni, cu taxiul.

            Apoi, în Otopeni altă belea, avionul din Londra spre Delhi s-a anulat şi-am luat altul peste 11 ore. Asta e, după problemele din Bucureşti şi Londra cu ninsoarea şi ceaţa, cred că e bine. Acum stăm pe-aici în aşteptare, măcar e soare afară şi se vede fain. Nu putem ieşi, avem nevoie de viză. La venire era “mare de nori” peste tot în Europa, aşa că acum e bine.

9.01.2008

            Deseară avem tren spre Ajmer, apoi autobuz către Jaipur. Am plătit destul de scump 550 Rps/persoană, dar cred că e cel mai lux; era mai ieftin cu autobuzul.

            Am schimbat 1USD=38 Rps, mai puţin ca în carte (Lonely Planet). În aeroport ne-au ţepuit la schimb, slab şi au luat şi comision.

            Am avut 3 zile să vizităm şi să ne plimbăm, n-ai prea multe de văzut în Delhi, azi a fost vreme faină, scriu din Humayu`s Tomb, seamănă cu un palat francez, unde sunt îngropaţi regii lor, a doua dinastie de fapt. E foarte aerisit, spaţii verzi, cu marmură şi cărămidă roşie, ziduri groase şi multe turnuri. Impresionant, o construcţie mare, sunt curios cât e Taj Mahalul.

            Aici e cu 3.30 ore mai mult ca la noi, destul de plăcut afară, soarele nu se prea vede din cauza pâclei şi a norilor, praf mult.

            Încă e lume multă, mulţi indieni, e foarte ieftin pentru ei, iar pentru străini, foarte scump, dar merită, ai ce vedea.

            Aglomeraţia e la ea acasă, cerşetori grămadă, poliţie nu se prea vede, dar sigur e, se simte, au nişte bâte lungi şi zdravene. Vaci, câini, gunoaie, exact cum mă aşteptam, am mai văzut la fel în Nepal, dar totuşi e şocant. În plus, îşi fac treburile pe ziduri.

12.01.2008

            Suntem în Jaipur, oraş cu peste 2 milioane de locuitori, renumit pentru Pink City (oraşul roz), dar n-am văzut decât ceva ziduri roz şi cam atât. Mai este Fortul de pe deal, dar suntem total dezamăgiţi, este şi foarte aglomerat, maşini multe, claxoane, nebunie. Ieri am întâlnit-o pe Yvona din Cehia, la fel de dezamăgită de asta şi mâine vine cu noi în Agra.

            Ieri am fost în Pushkar cu cămilele, 3.30 ore, foarte fain, prima dată în viaţa mea, ceva deşert, am făcut poze, am prins apusul, dar s-a făcut foarte frig seara, noroc c-am avut hanoracul şi pălăria . Au mai apărut o grămadă de chinezi pe cămile şi ne-au “omorât” cu gălăgia, dar ne-am despărţit.

            Aici e foarte aglomerat, mai rar aşa ceva, mizerie, dar nu-i ca-n Delhi, e mai bine, acum e linişte. Şi aici e nebunie cu zmeele, e plin pe cer seara când e vântul tare, la fel şi în pomi. Costă 2 Rps un zmeu; comerţul e la el acasă, mai mult ca sigur. Stăm la un hotel mai scump, dar n-avem apă caldă, aşa cum au promis la sosire, asta e. Ne-am luat după Hannah, o nemţoaică cu care am fost ieri la safari cu cămilele.

            Oricum Pushkarul a fost cel mai fain, lacul sfânt, oamenii, liniştea şi Falafelul (mâncare). Ca fapt divers e oraş vegetarian şi fără alcool. Am văzut primul dresor de cobre.

14.01.2008

            Am văzut Taj Mahal-ul, un palat extraordinar, uriaş, făcut total din marmură albă, încrustată cu pietre preţioase, înconjurat de grădini imense, exact cum credeam.

            La ora 7 a.m. eram înăuntru, să nu prindem aglomeraţie şi să avem lumină bună pentru pozat; 20 USD a fost intrarea fiind străini, pentru indieni e de zece ori mai puţin, dar merită. N-a fost aglomerat, e loc destul, dar spre seară se aglomerează, vin mai mult indieni.

            Şi Agra Fort e un loc care merită văzut, un fort uriaş, locuit încă de armată, se vede Taj-ul foarte fain, cam în ceaţă ce-i drept. E plin de maimuţe şi papagali verzi, tot felul de intrări şi culoare secrete, foarte uşor te poţi pierde, s-a muncit mult şi aici.

            Acum aşteptăm trenul spre Varanasi, ne-a ţepuit la bilete “agentul” de la hotel, 50% comisi-on şi nici n-avem locuri. Noroc c-a întrebat Dragoş şi-a găsit locuri în fine. E foarte aglomerat, nu avem nici lenjerie de data asta, noroc cu sacii de dormit. Acum îmi dau seama de ce se vând saci de dormit în jurul gărilor.

            Faţă de Jaipur, Agra merită de zece ori mai mult văzută, suveniruri, hoteluri, locuri de mân-cat mai multe şi mai faine.

19.01.2008

            Varanasi, oraş pe malul Gangelui, în două locuri aproape de noi ard morţii, copiii şi oamenii sfinţi îi aruncă direct în apă. Chiar am văzut aşa ceva şi n-am fost sigur ce e, apoi am întrebat şi m-am convins; era un mort.

            E multă lume şi aici, europeni, japonezi, americani, mulţi îmbrăcaţi ca indienii, unii stau cu lunile pe aici, cred că merită, e linişte aici.

            Barcagii sunt în grevă zece zile, guvernul le cere mai mulţi bani, aşa că Dragoş e dezamăgit că n-a mers cu barca de unde putea poza în linişte. Vara, Ganga, aşa spun indienii Gangelui, creşte cu zece metri!!! până la terasa hotelurilor, iar toamna toţi fac curăţenie generală în hoteluri: noroi, peşti, şerpi, etc.

           Am făcut şi ceva poze, cumpărături, Dragoş şi-a găsit distribuitor de ceai, am mâncat numai vegetarian de când am venit, chiar în Pushkar nu se consumau ouă, carne nici atât.

           Nu cred că e atât de rău să mănânci fără carne, mă simt O.K., am început să luăm pastilele de malarie, Mefloqinue, joia, să nu uităm, altfel n-au efect.

23.01.2008

          După Varanasi, am plecat în Aurangabad, să vedem peşterile de la Ajanta. Până la urmă am fost doar la Ellora Caves, 34 de temple-peşteri, mai mici sau mai mari, de fapt nişte chilii cu locuri de dormit şi multe statuete, unele uriaşe. La templul Kailash au lucrat 7.000 de oameni, 150 de ani. E mai impresionant decât Machu-Pichu, părerea mea.

          Şi aici foarte multă lume, asta până au început să atace albinele turiştii, nu ştiam de ce fac fum pe jos muncitorii. Nu ne-au mai lăsat să umblăm pe sus o vreme, era şi foarte cald, apoi a fost O.K. Interesant era că totul era lucrat într-o singură piatră, statuetele nu erau făcute separat şi puse apoi în temple.

        Acum suntem în Hampi, un orăşel socotit cel mai tare loc de bouldering din lume pentru că e înconjurat de bolovani uriaşi, n-am mai văzut aşa ceva, ieri ne-am dat pe câţiva.

        Ne-am cazat dincolo de râu, cu gândul că avem piscină aşa cum era în reclamă, dar nu are apă. Oricum e fain, linişte, mai mult israelieni stau aici.

        Aseară am mâncat bine, Chicken Sizler (cartofi pai, şniţel de pui, orez) totul adus în tavă de metal, cu aburi şi fum, apoi Vanilla Lassi. Super!

        Nu ştiu cât mai stăm pe aici, sper să mergem cât mai iute la munte, e cald tare acum.

       Era să uit: am mers peste 15 ore cu două autobuze fără suspensii pe spate şi pline ochi cu popor indian. O plăcere! În plus era un praf de groază şi nici nu puteam dormi, mai ales când trecea prin gropi şi peste movile, te arunca până-n tavan.

        Dacă tot stăm aproape de râu şi indienii fac baie şi spală haine zilnic, am zis să fac şi eu baie. A fost O.K., apa e curată, dar rapidă, pietriş amestecat cu nisip pe maluri, am găsit chiar şi scoici. Partea faină e că s-ar putea să fie crocodili, aşa ne-a spus un american. Eu sper să nu fie!

        Am găsit şi locul de trecut prin apă, cu barca ne costă 10 Rps o trecere, după 6 seara când se întunecă, chiar de zece ori mai scump, aşa că e mai ieftin şi mai distractiv prin apă, am mai văzut şi pe alţii că trec pe acolo.

        Restaurantul unde mâncăm e ca în Turcia, se intră desculţ şi se stă pe saltele, au muzică foarte faină, mâncare bună şi e tot plin.

30.01.2008

        Umblăm ca nebunii după bilet de tren spre Delhi din Margaon, face cel puţin 24 de ore cel mai rapid sau 44, mai ieftin, dar enorm de mult. Oricum nu prea sunt locuri.

       În sfârşit am ajuns şi la mare, în Gokarna, la Kudle Beach, plajă faină, cu nisip, dar apa era tulbure. Lume puţină, chiar dacă toate locurile sunt ocupate în cabane, noi am ajuns pe la 3.30 dimineaţa şi-am stat pe plajă până s-au trezit cei cu cazarea, dormeau de rupeau. Ne-am cazat, am tras un somn, că-n autocarul “sleeper” nici o şansă să dormim, era curent şi zdruncina, plus că tot oprea pentru pauze.

       Oricum mult lăudatele plaje nu-s chiar aşa, dar e linişte, asta era bine. Lângă noi erau două familii cu câte doi copii care plângeau în fiecare noapte, spre disperarea lui Dragoş.

        Acum mai avem de rezervat biletele de tren şi gata cu căldura care m-a-nnebunit. Am fost să schimb bani şi am crezut că n-ajung la gară înapoi. Am scăpat!

1.02.2008

         E cald aici, oare cât de frig va fi la noi? Parcă îmi lipseşte frigul şi zăpada, nu chiar exagerat.

        Ne-am întors în Margaon, după Colva, la mare, am stat aproape de apă, liniştit, fain, dar mai aglomerat, ca la noi, de fapt aşa e în Goa.

        Am terminat de citit “Death Zone” de M. Dickinson, un cameraman englez care-a fost pe Everest în 1996, cu furtuna aceea, pe partea nordică, ca şi noi de altfel. Destul de faină, realistă, poate e cazul să mă apuc să scriu şi eu ceva.

        Acum urmează să plecăm spre Delhi, 36 de ore, mi-e groază de curentul din tren, că  de aglomerat e normal să fie. Acum nu mai e lume multă la rezervări, culmea, am stat 4 ore să luăm bilete.

        Deja mă gândesc la ski, poate voi merge la Straja în Şcoala Salvamont.

       Îmi dau seama că am umblat cel mai mult din toate expediţiile, în celelalte nu prea, mai mult pe munte. E O.K.

5.02.2008

        Mâine e ziua cea mare: plec în sfârşit în tură. Nu e ceea ce mi-am propus, dar e una faină, aşa au descris-o toţi cu care am vorbit (ghizii). Pe Valea Gangotri, spre Kalindi, unde am vrut iniţial, e închis drumul iarna şi e zonă închisă de militari din cauza conflictelor cu Pakistanul, plus că trebu-ie şi un permis special, vara este loc de pelerinaj.

        Azi am vorbit cu ghidul – bucătar – porter, Sunil, am văzut echipamentul şi mâine la 8 dimineaţa plecăm spre Chandrasila, vreo 4.000 m. Aici în Rishikesh – 356 m, e linişte, pe malul Gange-lui, seamănă cu Herculane, înconjurat de munţi, râu fain pentru rafting şi caiac, de altfel mulţi vin aici pentru aşa ceva, în special vara.

         Turişti nu sunt foarte mulţi, se aşteaptă o grămadă de yoghini, au întâlnirea anuală aici în “capitala mondială a yoghinilor”.

        Din nou ca şi în K2 cu Indusul, aici m-am “sfinţit” în Gange, mulţi vin să se purifice la râu, are o culoare specifică de gheţar şi e curat.

        E mai curat oraşul ca altele, am făcut 7 ore din Delhi cu autobuzul, are 2 poduri suspendate pe cabluri, maimuţe care fură fructe de la cei neatenţi, vaci, sadhu (oameni sfinţi), vikram (ricşe mai mari), 2 posturi de poliţie, cerşetori, câini şi poney (catâri de fapt).

10.02.2008

        Sunt din nou în Rishikesh la hotel, m-am întors cu bine de la munte, am fost pe vârful Chopta – 4.098 m, zăpadă foarte mare, peste 1 metru, am intrat până la gât în unele locuri. De mirare că era zăpadă doar pe partea nordică, în ultimul sătuc, Sari, erau portocale şi banane coapte! Sunil, ghidul – bucătar ce l-am avut nu era nici echipat, nu ştia nici traseul, era varză. Bine că ne-am întors întregi, m-a aşteptat la cort cât am urcat spre vârf. Nasol a fost c-a nins în fiecare zi, în ultima am făcut urme către vârf şi noaptea a nins mult, le-a astupat, să mor de ciudă. A doua zi le-am refăcut şi-am ajuns la 10 m sub vârf, la ora 10, bătea vântul foarte tare peste creastă; trebuia să mă întorc, urma să coborâm de tot de pe munte, aşa m-am înţeles cu ghidul. De sus am avut o vedere super, cu munţi faini şi tehnici, a fost senin, apoi iar s-a întunecat, ceva ninsoare.

        Oricum a fost o ascensiune solitară şi premieră de iarnă, n-a mai urcat nimeni iarna, aşa zic ghizii. Sunil le povestea c-a fost şi el până sus, de le cădea faţa când auzeau. Când le-am propus să meargă, “Danger snow!” aşa ziceau toţi, greu să-i faci să meargă, sunt slab pregătiţi, catastrofe.

19.02.2008

        M-au “rupt” primele 9.30 ore de zbor şi mai avem 3.30 ore până în Bucureşti! Din fericire am reuşit să dorm puţin în aeroportul londonez, unde stăm 8 ore. Foarte aglomerat avionul şi a fost cald tare, n-a mers aerul condiţionat. Europa e în nori, se vede super!

       Cam asta a fost cu India, am văzut locuri incredibile, oameni, lucruri interesante, în Delhi “baba” care mi-a ghicit, inclusiv că mă întorc peste 5 ani cu “jumătatea”, am zis că nu, dar cine ştie.

        India e o destinaţie care nu trebuie ratată, e pentru toată lumea şi gustul oricăruia, oricine îşi permite să stea aici, să mănânce, să se plimbe.

        Am mai stat o zi în Haridwar la înapoiere şi am urcat la un templu unde era şi o telegondolă foarte veche, dar mergea bine, multă lume în pelerinaj. De sus se vedea Gangele mare, puternic.

        “Marele Parc Rajaji” nu e decât o imensă întindere de pădure şi bolovani, cu foarte puţine animale, chiar dacă zic că au 400 de elefanţi şi 70 de tigri. Nimic! Eu am fost norocos să văd un leopard, aşa au zis cei de acolo. Super, plus păuni.

        Acum aştept să zbor spre casă şi să mă întâlnesc cu ai mei, să beau o bere cu Gilu şi Moni.

        M-a cam luat răceala de la dormitul pe iarbă în parcul din Delhi…

        NAMASTE!

 


Imagini

EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008

« inapoi

 
Recomanda tulpan.ro
Expediţii şi Şcoli Alpinism
 
Galerie Media
EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008 EXPLORE INDIA 2008
 
 
Sponsori
International MarineAkzonobelGravityHimalayaAtta SportHostVision RomaniaSheldon Air ServicePolisanoDarelConsiliul Judetean SibiuVodafoneUrsusToyotaRompetrolKodakEnergizerNescafeMaggiNational GeographicPro TvPrimaria Municipiului SibiuExplorer SportMetalcarFreseniusSupreme GroupCasa de Cultură a Municipiului SibiuWK GROUPPrexicoTheba ConstructAtlassibMihu Reisen
ACASĂ · FANE · ACTIVITĂŢI · SPONSORI · GALERIE · LEGĂTURI · CONTACT   HostVision
© 2018 Teodor Tulpan. Toate drepturile sunt rezervate. Realizat de hostvision.ro.
ABC Domenii CityMaps