"Chemarea Muntelui" la Tg. Mures

[ Conferinte & Proiectii ]

Fane Tulpan, primul român care a urcat pe Everest

360

fanica - Copy

Sala Mare a Centrului Cultural ”Mihai Eminescu” a găzduit miercuri, 25 martie, de la ora 19.00, un eveniment organizat de Clubul Adventure Life Ă®n parteneriat cu Universitatea Cultural Științifică, ” Chemarea muntelui”, avându-l ca invitat pe Fane Tulpan, primul român care a reușit să marcheze vârful Everest cu urmele pașilor săi.  Născut la 14 iunie 1971, la Sibiu, salvator montan voluntar Ă®n cadrul Asociației Salvatorilor Montani Sibiu, instructor național SALVAMONT, ghid montan, instructor ski-alpinism și fondator al Școlii de Alpinism EVEREST, pentru Fane anul 2003 a fost cel mai important din cariera sa de alpinist, pe data de 22 mai, ora 11.30, ora României, reușind să ajungă la 8.850 de metri altitudine, pe vârful Everest din Munţii Himalaya, devenind primul român care a reuşit acest lucru, urmat de ceilalți membri ai expediției integral românești, Marius Gane, Lucian Bogdan și Gheorghe Dijmărescu.

DSC_0552 - Copy

 

”Mergem pe munte și mereu Ă®nvățăm câte ceva, de la cineva. Stă Ă®n natura umană să apreciem oamenii de valoare abia după ce nu mai sunt, acesta e motivul pentru care am ales să promovăm astfel de evenimente Ă®n care putem cunoaște oameni care au trecut peste greutăți și au depășit anumite limite. Atâta timp cât există printre noi, trebuie să Ă®nvățăm de la ei. Fane se evidențiază nu doar pentru faptul că a fost primul care a ajuns pe Everest, ci pentru greutățile pe care le-a Ă®nfruntat să ajungă până acolo, la fel și noi, putem să ne Ă®nvingem fiecare Everestul din viața noastră, munții sau dealurile pe care trebuie să urcăm Ă®n fiecare zi” a declarat Simona Ciff, purtător de cuvânt Centrul de activități outdoor Adventure Life.
DSC_0560 - Copy

”Cândva cutreieram și eu pe munte, nu pe toate continentele, ci prin țara noastră, Ă®n facultate aveam rucsacul tot timpul pregătit pentru a pleca Ă®n orice moment Ă®n drumeție, dar chiar și acum, când merg cu soția, oriunde ajungem și se poate urca cu liftul, Ă®ncercăm să căutăm punctul cel mai Ă®nalt de unde putem privi peisajul. A merge pe munte este o activitate fizică, dar și intelectuală” a declarat Csegzi Sandor, directorul Universității Cultural-Științifice Târgu Mureș.

 

DSC_0567 - Copy (2)

Bun orator, Fane s-a avântat Ă®ntr-o vorbire netedă, cu cătătura ochilor Ă®mpodobită de blajina sfințenie a omului mulțumit de tot ceea ce a făcut, și a reușit din primele minute să-și câștige atenția, respectul și apropierea participanților. Potrivit spuselor lui, când urci pe munte Ă®n condiţii vitrege cu vânturi extreme și frig de până la -50 de grade, nu poţi să te gândeşti la cei dragi, ci doar la pasul următor, pentru că lipsa de concentrare poate să ducă mereu la accidente. Logistica organizării unei astfel de expediții constituie o provocare Ă®n sine, chiar dacă lucrezi Ă®n echipă, acolo sus ești singur și este normal să ai momente Ă®n care simți frică. Nu oricine poate ieși Ă®nvingător, dacă lipseşte pasiunea, mai bine faci orice altceva. ”Muntele trebuie respectat, el are regulile lui și Ă®și poate lua tributul. Fiecare om are Ă®n suflet un Everest al lui, dar nu toţi au curajul să-l urce. Munţii adevăraţi nu sunt cei pe care Ă®i urcăm, ci cei dinăuntrul nostru” a declarat Fane. ĂŽn Everest, până Ă®n tabăra de bază membrii expediției au mers cu jeep-urile, iar greutatea echipamentului a fost de 7 tone.

Moartea albă

Alpiniștii Ă®n formă fizică excelentă nu resimt tulburări fizilogice până la Ă®nălțimea de 3.000-3.500 de metri, dar după această altitudine poate apărea disconfort respirator cauzat de scăderea presiunii atmosferice și nu se pot adapta rarefierii oxigenului, doar dacă ascensiunea se realizează treptat. ”Everest, este singurul loc unde alpinistul folosește oxygen, Ă®n cazul Ă®n care este aclimatizat și nu are probleme de sănătate, Ă®ncepând de la ultima tabără, de la 8000 de metri Ă®n sus. Pe partea nordică, pe unde am mers noi, se folosesc de obicei patru butelii de oxigen, iar pe partea sudică doar cu trei, ascensiunea este mai rapidă. Halucinațiile sunt un fenomen destul de des Ă®ntâlnit Ă®n hipoxie, auzeam claxoane, voci, altitudinea Ă®ți creează o barieră psihologică, pragul psihic contează foarte mult” a mai povestit Fane. Un alt motiv pentru care mulți alpiniști renunță și, chiar și el a fost tentat să renunțe de multe ori, este acea senzaţia de frig şi tremurăturile care pot fi urmate de  gândire dificilă, confuzie, neĂ®ndemânare, epuizare şi Ă®n final inconştienţă, care duc la ” moartea albă” prin hipotermie. ” Mâinile și picioarele devin rigide, te cuprinde amețeala, pulsul e tot mai slab și te cuprinde o stare de somnolență din care nu mai vrei să ieși. ĂŽn acel moment se dă acea luptă Ă®ntre piticul negru și piticul alb, primul Ă®ți spune să dormi, al doilea te Ă®ndeamnă să te trezești” spune Fane. Principalele afecțiuni declanșate de altitudinea ridicată sunt edemul cerebral și edemul pulmonar, mersul nesigur și necoordonat, confuzia mintală sau cefaleea sunt semnale de alarmă ce trebuie să determine alpinistul să coboare imediat la o altitudine mai mică.

Scapă cine poate

Potrivit spuselor lui Fane, nu Ă®nălțimea la care ajungi contează, ci emoția trezită de imagine, sentimentul de bine pe care-l resimți, dorința de aventură și varietatea de peisaje pe care le vezi,  pentru că muntele este ca viața, are suișuri și coborâșuri, uneori e mai ușor, alteori mai greu, dar importantă este călătoria. ”Clasificarea frumosului este relativă, Ă®n Himalaya, când te rezemi de o piatră ce ți se pare comodă și frumoasă, există riscul să descoperi că e de fapt un cadavru adus de ghețar” adaugă alpinistul. Chiar dacă Ă®ncălțămintea și Ă®mbrăcămintea este adecvată pe munte, sunt situații Ă®n care nu te poți proteja suficient Ă®mpotriva temperaturilor scăzute.  Degerăturile, cel mai adesea la membrele inferioare, pot apărea oricând, exact la fel cum, atunci când plouă și ne ferim cu umbrelă de picăturile de apă, câteva tot reușesc să ne stropească pe haine. ” Am cunoscut mulți alpiniști fără degete la picioare, dar nimic pe lumea asta nu merită asemenea jertfe”.

Inițierea tinerilor

Să Ă®ți radieze ochii de fericire când Ă®mpărtășești și altora locurile și lucrurile pe care le-ai trăit și le iubești, nu are termen de comparație, motiv pentru care Fane iniţiază Ă®n alpinism copii şi tineri, cea mai bună formă de respect pe care i-o poate da muntelui care i-a oferit cele mai intense trăiri. ”Vreau să formez copii şi tineri pentru mişcare, să stea departe de calculator, Ă®n aer liber, foarte mulți părinți se simt mândri și consideră Ă®n mod greșit că, au un copil foarte deștept, la doar 4-5 ani, pentru că stă ore Ă®n șir la calculator. Dar ce dioptrii are și alte probleme de sănătate?!”

Record mondial cu parapanta

Din 1996 până astăzi, alpinistul a participat cu succes la numeroase expediţii urcând pe cele mai importante vârfuri ale lumii. ĂŽn 2002 a fost selecţionat pentru a participa la expediţia românească “Everest 2003”, ajunge primul Ă®n vârf și, tot aici se lansează cu parapanta de la o altitudine de 7.080 m, Ă®mbunătăţind recordul mondial de durată zburând 30 de minute.

Tăcuți și Ă®ncremeniți Ă®n veșnicia lor, munții poartă urmele pașilor lui Fane Tulpan. ĂŽn 2004 a pornit spre K2, al doilea vârf din lume, “Muntele Sălbatic”, care omoară 3 din 10 oameni ce Ă®ncearcă să-l escaladeze, cu o Ă®nălţime de 8.611 metri, retrăgându-se Ă®nsă de la altitudinea de 7.400 de metri din cauza vremii nefavorabile şi a unor degerături de gradul I la degetele de la picioare. ĂŽn 2005 a fost Ă®n Peru, Ă®n 2007 Ă®n Kenya şi pe Mont Blanc, Ă®n 2008 Ă®n India şi Mexic, Ă®n 2009 a revenit Ă®n Caucaz şi apoi a participat la expediţia “Top of Africa”, pe vârful Kilimanjaro. ĂŽmpreună cu Dan Nedelcu şi Willi Schuster, Fane a ajuns pe “Acoperişul Africii” Ă®n 9 septembrie, la ora 06.15, pe un frig de minus 20 grade şi vânt foarte puternic.


Imagini« inapoi

 
Recomanda tulpan.ro
Expediţii şi Şcoli Alpinism
 
Galerie Media
 
 
Sponsori
International MarineAkzonobelGravityHimalayaAtta SportHostVision RomaniaSheldon Air ServicePolisanoDarelConsiliul Judetean SibiuVodafoneUrsusToyotaRompetrolKodakEnergizerNescafeMaggiNational GeographicPro TvPrimaria Municipiului SibiuExplorer SportMetalcarFreseniusSupreme GroupCasa de Cultură a Municipiului SibiuWK GROUPPrexicoTheba ConstructAtlassibMihu Reisen
ACASĂ · FANE · ACTIVITĂŢI · SPONSORI · GALERIE · LEGĂTURI · CONTACT   HostVision
© 2018 Teodor Tulpan. Toate drepturile sunt rezervate. Realizat de hostvision.ro.
ABC Domenii CityMaps