CAUCAZ 2009

CAUCAZ 2009 [ Expediţii ]
27.07.2009
Aştept să vină Vali, Floricel şi Adriana pentru a pleca într-o nouă expediţie, Prima Expediţie Sibiană pe vârful Elbrus - 5.642 m, din Caucaz.
Tocmai au plecat cei de la Realitatea TV, nu foarte mulţumiţi că n-am avut maşină să filmeze urcarea în maşină şi plecarea.
Am trecut şi pe la Oana, deja îmi lipseşte, dar şniţelele şi prăjitura făcute îmi vor aminti cu siguranţă de ea şi de soacră.
Sigur vor trece repede 3 săptămâni, din 27.07 - 14.08.2009, apoi vom fi din nou împreună şi putem relua pregătirile pentru cel mai tare "Everest" al meu - nunta cu Oana din 4.10.2009, care chiar e un eveniment mai important şi mai complicat decât oricare expediţie la care am participat.
Suntem 15 inşi în final şi dimineaţă urmează să ajungem în vama Siret, via Mediaş.
28.07.2009
După 995 km făcuţi în 22 de ore şi doar 10 $ şpagă obligatorie de maşină la vama ucraineană, suntem pregătiţi de înnoptare într-o poieniţă faină aproape de oraşul UMAN.
Normal că ne-au ţinut vreo 2 ore în vamă, pentru că n-aveam traducerea în rusă la procura pentru maşini. Ne-au găsit motiv. Dat şpagă - trecut.
Eu am mers cu Vali, Adriana şi Alin în Citroenul lui meseriaş.
Am rătăcit drumul de 3 ori şi din cauza la GPS, nu recunoaşte tot ce trebe de pe traseu şi panourile indicatoare sunt rare în limba latina.
Până acum a fost OK, vremea e faină, chiar foarte cald, pe aici s-a treierat deja, e plin de culturi de porumb şi floarea-soarelui.
Echipa e OK, am mâncat, povestit împreună, fetele tot de la noi, chiar dacă ele şi-au luat tot separat, cred că ne vom înţelege şi pe munte.
Am văzut o mulţime de case ca nişte palate, stil scoţian, plus altele în construcţie, deci nu-i aşa rău pe cât se spune sau crede.
Drumurile sunt destul de bune, calitativ sub noi, doar acum la final am mers cu 160 km/h pe o porţiune de autostradă.
29.07.2009
De fapt n-am scris chiar azi, am mers 860 km, deja suntem pe o mirişte după graniţa cu Rusia. Am stat 5 ore la vamă, acte, şpagă şi acum ne-am trezit după o noapte cu puţină ploaie pe miriştea cu paie.
Încă suntem bine, ne cam ciondănim, suntem mulţi, ce-i drept Andone-i tare căpos, dar n-avem ce face, mergem mai departe către ţinta noastră - Elbrus, mai avem cam 500 km.
Alin e şi el obosit, am condus şi eu, dar acum drumurile se pare că-s mai bune, dar sunt şi mai multe maşini.
Ne-am trezit la ora 5, după ce-am pus cortul în viteză pe la 12 azi-noapte, dar a fost ploaie scurtă.
Am reuşit să filmez şi să fac ceva poze, e o imensitate ţara asta, grâu şi floarea-soarelui din nou. Motorina a fost 5,25 grivna/litru. 1 USD = 8 GRIVNA
Acum strângem dolarii pentru fondul comun; nu ştiu exact cât e ora, înainte sau după noi 1 oră.
30.07.2009
După 2700 km parcurşi din Sibiu, la ora locală 22 (Rusia e cu o oră înaintea noastră) am luat fiecare camera în primire şi aşteptăm masa de seară.
Ne-am întâlnit cu Teo, Cami şi Saşa din Piteşti care nu au făcut Bezenghi din cauza vremii rele şi n-au primit aprobarea de la militari. E destul de înnorat şi plouă în fiecare după-masă.
Azi am avut o grămadă de controale cu miliţia, radar sau alte bazaconii inventate, la unele am scăpat, iar la altele am dat şpagă 70 $, de câteva ori i-am ameţit cu rusa mea, de ne-au lăsat să plecăm.
Cristi are o problemă: trebe să iasă până-n 10.08, noi abia în 13.08, o să vedem cum facem, încă nu ne-am hotărât, depinde cum facem vârful, de vreme, de echipă, care cam e fiecare pentru sine, destul de greu de împăcat toţi. Probabil va pleca cu Saşa.
31.07.2009
Ne-am aşezat în tabăra de corturi lângă baza Salvamont din Terskol, chiar am vorbit azi cu şeful bazei de aici să lăsăm maşinile la ei, mâine urmează să plecăm spre Elbrus, după ce ne înregistrăm la salvamont.
Azi ne-am făcut aclimatizarea pe muntele Cheget, am urcat cu 2 telescaune, vreme superbă, se vedea Donguz-Orun şi Nakra Tau fără nori, căte puţin Elbrusul printre nori, n-a bătut vântul deloc, chiar ne-am ofticat că nu ne-am luat şi parapantele cu noi.
La coborâre am mâncat pepene roşu adus de Andone, poze şi filmările de rigoare.
Am avut o noapte agitată, patul dublu l-am împărţit cu Cristi, tot timpul m-a împins şi descoperit, pe la ora 6 m-am trezit, mic dejun, am plătit restul de ruble la Pilgrim, ne-au dat actele necesare pentru a putea intra în munte şi-am plecat la Cheget.
La coborâre am mers în Narzan la masă, tradiţionalul "shaslak" (frigărui de baran - oaie/capră) şi peşte cu salată, stropite cu bere şi vin roşu de la Dan, a fost ziua lui, i-am cântat, plus apă minerală direct de la sursă, aici vine lumea pentru asta.
1.08.2009
Am ajuns cu bine la 3.800 m, tabăra de la "Barells", nişte rezervoare mari de tren probabil, care seamănă cu nişte butoaie, după ce-am urcat cu gondola modernă de 8 locuri, telecabina veche şi telescaunul de 1 loc, antic. Am venit în 2 ture cu buzul lui Andone din tabăra de corturi Terskol, unde am şi lăsat maşinile, cu permisiunea lor.
Fiecare are câte un rucsac uriaş, plus 1 mic, suntem pregătiţi pentru o săptămână de stat sus, am luat doar strictul necesar, dar sper că ne descurcăm.
Am găsit locuri faine de cort, aproape de apă, stăm toţi împreună, dar zona a devenit un şantier imens, faţă de ce era în `97 - `98, se construieşte în nebunie, fac un drum nou spre Priut - 4.200 m, dar tot butoaiele vechi au rămas şi e cam plin de gunoaie, cam ca la Bâlea.
Lumea se simte destul de bine, 3 au probleme cu capul, dar trecătoare, asta arată că trebe s-o luăm încet la deal, fără grabă. Am dormit de amiază şi noaptea nu prea am mai dormit, doar am moţăit, ne-au tocat la cap nişte ruşi vecini de cort cu noi.
3.08.2009
Am ajuns în refugiul Priut - 4.200 m, 9 stăm aici (500 ruble/noapte), 6 au pus corturile, dar stau pe la refugiu, mai ales fetele, orientariste, aşteaptă să le aducă alţii apă. 1 USD = 30 RUBLE
Vremea a fost foarte schimbătoare, soare, ceaţă, ninsoare, fără vânt tare, zăpadă udă şi grea.
Mâine mergem până la "Stâncile lui Pastuhov" - 4.700 m pentru aclimatizare, apoi pe la 2 noaptea să plecăm spre vârf, când s-a anunţat vreme faină.
E lume multă pe aici, străini mulţi, rusnaci destui care nu sunt foarte echipaţi, dar merg totuşi.
Luăm în calcul şi varianta de-a merge cu ratrakul la deal cât se poate pentru că avem aripile cu noi şi nu e deloc uşor cu 15 kg în spate, extra. Le-am recuperat din cortul lui Willi, aici le-am lăsat la urcare, nu mai avea loc cu Octavian la dormit, aşa că le-am făcut loc.
Ar fi super să putem zbura până jos în Terskol, lângă salvamont, dar e cam înnorat jos dimineaţa.
Oare ce face Oana, i-a trecut supărarea c-am lăsat-o singură? Mi-e dor de ea, dar ştiu că mă-nţelege, altfel nu eram împreună, aşa a fost şi cu Mexicul.
6.08.2009
Încă nu ştiu exact dacă şi Willi a fost pe vârf, dar ceilalţi 13 am ajuns ieri 5.08.2009 între ora 8 -9 pe o vrem super senină. Cristi s- întors să-i prindă pe piteşteni pentru revenire în ţară.
A fost foarte frig, bătea un vânt rece când am pornit la ora 1 din Priut pe lună plină, fără să avem nevoie de lanterne.
Cu toate că a fost greu, la toţi ne-au îngheţat mâinile şi picioarele, cred c-a fost - 20o C, am reuşit ca-n 7 ore să ajungem pe vârf, dar pe rând, chair dacă alţii renunţau. Am făcut pozele de rigoare, lacrimi la unii, dar a meritat, chiar s-a întrecut pe sine majoritatea.
N-am reuşit să zburăm nici de pe vârf, nici de mai jos, doar ieri un zbor scurt de probă de la 4.500 m.
Luci a schiat de pe vârf, chiar dacă zăpada n-a fost ideală, însă a ajuns foarte repede până în Azau. Andone a plecat din şa şi 9 dintre noi au coborât în Azau ieri.
Eu, Vali şi Adriana îi aşteptăm la butoaie pe Dan, Alin şi Floricel.
7.08.2009
Scriu din maşina lui Dan şi nu-mi vine să cred încă: Dan a dat şpagă 250 $ pentru că ne-au oprit şi i-au pus fiola lui Andone şi s-a înverzit. De fapt i-au schimbat-o clar, de asta m-au trimis la maşină, să nu văd ce fac. Au zis că-l duc la miliţie şi-i iau carnetul, aşa că Dan a plătit jumate din 500 $, cât au vrut iniţial.
Nenorociţii!
Willi a fost şi el pe vârf, deci reuşită 100 % pentru expediţie! Cei de la Pilgrim Tour ne-au dat certificate de vârf, dimineaţă am ţinut un discurs echipei, am dormit la altă pensiune lângă telecabină, apoi la cumpărături în Cheget, foarte scumpe şi nu prea lasă la preţ.
Am trecut şi pe la salvamont să le mulţumesc şi să le spun că ne-am întors cu bine de pe vârf.
La ora 11,30 am pornit spre ferryboat-ul din Kerch, graniţa cu Ucraina, 930 km, dar am făcut foarte puţin până acum ora 19, o să dormim pe undeva sigur.
Oana şi-a luat rochia de mireasă.
8.08.2009
LA MULTI ANI! Dexter.
Stăm de vreo 6 ore ca proştii la coadă la ferry în Port Kavcaz spre Kerch şi e foarte cald de mori, noroc că adie briza de la cele 2 mări:Azov şi Neagră. Se pare că vine şi rândul nostru într-o oră. Sper.
Am plătit taxele de trecere, foarte scump şi ne-au prostit la maşini, au luat mai mult, cică avem maşini mari, chiar dacă ne încadram sub 4.200 cmc, cum scria pe tabel, dar ne dau chitanţă au zis, degeaba i-am făcut hoţi; râdeau - 5.480 ruble.
Am stat la coada de la bilete destul, la grămadă, plus c-am completat nişte acte în rusă vreo oră, care de fapt nu trebuiau, era asigurarea auto şi noi aveam.
În fine, după toate porcăriile astea, cred că vom sta 2 - 3 zile la mare să ne revenim după munte, aici e cald şi lume multă la mare. Chiar am trecut pe lângă o intrare la mare, unde erau câteva maşini cu ruşi la plajă, dar Marea Azov am înţeles că e cea mai poluată, plus că sunt ceva combinate aproape, aşa c-am aşteptat să ajungem la Sudak sau mai aproape, unde găsim loc de cort şi baie.
Trupa a mâncat şi normal n-a mai lăsat pâine.
12.08.2009
La ora 4 dimineaţa am ajuns în fine la Oana acasă cu buzul lui Andone pe o vreme destul de urâtă, rece şi ploioasă.
Am stat în Sudak o zi şi o noapte, am făcut baie, ne-am plimbat pe faleza lungă şi dimineaţa am plecat spre alt loc unde vroiam să avem plajă cu nisip, nu cu pietre tăioase ca aici. Dar Alin s-a dus glonţ către ţară şi n-a mai oprit deloc. Aşa că ne-am despărţit şi noi am mai stat o noapte la somn şi am ajuns după ei acasă.
În Feodosia am făcut baie noaptea în mare, apă caldă, plajă mare cu nisip, foarte fain, dar n-am stat.
Oricum plaja lor e îngustă şi sunt corturi peste tot, ca la Vama Veche.
Dar a fost bine pentru revenire şi relaxare, în plus am mâncat mai bine.
Fiecare şi-a luat suveniruri pentru acasă şi-am condus până la vamă. Aici un vameş cu care s-a băgat Dan în seamă ne-a făcut loc să intrăm în faţă pe la tranzit şi în 20 de minute am trecut cu mirare, de necrezut după câte am păţit cu ruşii.
În Suceava am făcut socotelile, nu fără ceartă şi pretenţii absurde ale fetelor din Bucureşti să le plătim şi mâncarea lor individuală, dar am rezolvat. Vreau să remarc lipsa totală de fair-play ale acestora, chiar dacă au fost acceptate fără rezerve de echipă, nici nu le mai amintesc numele, nu merită.
Cap la cap a fost cea mai numeroasă şi reuşită expediţie pe care am organizat-o şi condus-o. Sunt mulţumit!
CEASLIVA CAUCAZ 09!

Imagini

CAUCAZ 2009 CAUCAZ 2009 CAUCAZ 2009 CAUCAZ 2009 CAUCAZ 2009 CAUCAZ 2009

« inapoi

 
Recomanda tulpan.ro
Expediţii şi Şcoli Alpinism
 
Galerie Media
CAUCAZ 2009 CAUCAZ 2009 CAUCAZ 2009 CAUCAZ 2009
 
 
Sponsori
International MarineAkzonobelGravityHimalayaAtta SportHostVision RomaniaSheldon Air ServicePolisanoDarelConsiliul Judetean SibiuVodafoneUrsusToyotaRompetrolKodakEnergizerNescafeMaggiNational GeographicPro TvPrimaria Municipiului SibiuExplorer SportMetalcarFreseniusSupreme GroupCasa de Cultură a Municipiului SibiuWK GROUPPrexicoTheba ConstructAtlassibMihu Reisen
ACASĂ · FANE · ACTIVITĂŢI · SPONSORI · GALERIE · LEGĂTURI · CONTACT   HostVision
© 2018 Teodor Tulpan. Toate drepturile sunt rezervate. Realizat de hostvision.ro.
ABC Domenii CityMaps