Expeditia SIBIU - ALASKA 2011

10 May 2011

Motto: "Adevaratii MUNTI sunt cei din noi."

          Initial planificata anul trecut, din cauza accidentului suferit in aprilie, am amanat-o pt. anul acesta. Sper sa mearga cum am planificat de acasa, de aceea am decis sa facem echipa cu Ovidiu Ratiu si Vasile Cipcigan din Cluj, care au si ei acelasi tel, vf. McKinley. In plus, avem detalii de la echipa de anul trecut: Luci, Vali si Wili, care a avut succes deplin pe varf.

          Ca un fapt divers, am primit viza de SUA, dar doar pe 3 luni, in mod discriminator fata de ceilati colegi care au primit pe 10 ani. Oricum nu stau mai mult de o luna, dar mi-ar fi placut sa mai merg si alta data, acum nu, n-am chef sa mai dau 150 $ pt. o noua viza.

          Alaska, cu o suprafaţă de 1.518.539 kmp şi peste 600.000 de locuitori, este situat în partea de nord-vest a continentului american şi a devenit cel de-al 49-lea stat al Uniunii în anul 1859, fiind cel mai mare stat şi singurul care nu se învecinează cu nici un alt stat din SUA, separat de statul Washington de un teritoriu canadian de 800 km.

          Alaska este destinaţia visată pentru turiştii amatori de vacanţe în aer liber, aventurile sunt pretutindeni, de la escaladarea celui mai mare vârf din America de Nord, McKinley  6.194 m, aflat în Parcul Naţional Denali, până la o croazieră pe ocean.

          Străzile reflectă fidel cultura naţională, aproape oriunde se găsesc tarabe cu totemuri şi localnici care dansează pe muzica tradiţională. De asemenea, există multe muzee, expoziţii, centre culturale unde au loc festivaluri naţionale deschise vizitatorilor.

          McKinley este cel mai înalt vârf de pe continentul nord-american şi este situat în Parcul Naţional Denali, din Alaska, considerat de alpinişti deosebit de periculos, deoarece, fiind situat într-o zonă subpolară, clima este deosebit de rece. Iarna se înregistrează temperaturi extrem de scăzute, ce variază între -35 şi -60° C.

          McKinley este comparabil ca dificultate cu un vârf din Himalaya. Este un munte foarte dur, pe care îşi pierd din nefericire viaţa în fiecare an mulţi alpinişti. Urcuşul se deosebeşte de orice alt traseu din lume. Ascensiunea se realizează într-un stil diferit faţă de cel himalayan sau de cel abordat pe majoritatea munţilor înalţi ai lumii. Nu se face cu şerpaşi, cu bucătari sau cu ghizi. Tot echipamentul este cărat de alpinist în rucsac şi cu ajutorul unei sănii de plastic, care se leagă de ham. Întregul echipament poate cîntări în jur de 60 de kilograme.

          Plecarea spre Alaska se face cu avionul până în Anchorage. Dupa o rezervare în prealabil din aeroportul internaţional Anchorage, se ajunge în Talkeetna cu un microbuz.

          De aici se poate ajunge la tabăra de bază de la 2.200 m altitudine cu ajutorul unei avionete a unei companii aeriene locale care aterizează pe gheţar. Nimeni n-o ia pe jos, pentru că este destul de periculos să traversezi porţiunea joasă a gheţarului, care are şi mai multe crevase, plus căderi de pietre.

          Traseul ales este WEST BUTTRESS pe gheţarul Kahiltna, urcat prima dată în 1951, cu pante de 40 - 50° înclinaţie şi foarte multe crevase periculoase, cauza a peste 40 de morţi.

          Tabăra de bază (BC) - 2.200 m, T 2 – 2.800 m, T 3 -  3.800 m, T 4 - 4.300 m şi T 5 - 5.000 m, de unde se pleacă în asaltul final spre vârf.

          Echipa:  Teodor Tulpan – alpinist, lider expediţie;

                        Adrian Andone – alpinist.           

          Perioada: 21. 05 – 21.06.2011

          Buget: 3.500 EURO / pers.« Toate Noutăţile


 
Recomanda tulpan.ro
Expediţii şi Şcoli Alpinism
 
Galerie Media
 
 
Sponsori
International MarineAkzonobelGravityHimalayaAtta SportHostVision RomaniaSheldon Air ServicePolisanoDarelConsiliul Judetean SibiuVodafoneUrsusToyotaRompetrolKodakEnergizerNescafeMaggiNational GeographicPro TvPrimaria Municipiului SibiuExplorer SportMetalcarFreseniusSupreme GroupCasa de Cultură a Municipiului SibiuWK GROUPPrexicoTheba ConstructAtlassibMihu Reisen
ACASĂ · FANE · ACTIVITĂŢI · SPONSORI · GALERIE · LEGĂTURI · CONTACT   HostVision
© 2018 Teodor Tulpan. Toate drepturile sunt rezervate. Realizat de hostvision.ro.
ABC Domenii CityMaps